Legalisaties

Wat is legaliseren

Een notaris of instantie heeft u verzocht om uw handtekening onder een bepaald document te laten legaliseren. Dit houdt in dat een notaris vaststelt dat u het betreffende document zelf heeft ondertekend. Door de legalisatie kan er achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van uw handtekening.

Hoe komt een legalisatie tot stand

Het is van belang het betreffende document in het bijzijn van een notaris te ondertekenen, dus niet van tevoren! Om extra wachttijd te voorkomen is het raadzaam eerst telefonisch contact met een notariskantoor op te nemen om een afspraak te maken. Wilt u bij uw bezoek de volgende zaken mee nemen:

  • het betreffende document (meestal een volmacht of verklaring);
  • een geldig legitimatiebewijs (een paspoort, een identiteitskaart, een Nederlands rijbewijs of een vreemdelingendocument).

U zet uw handtekening in het bijzijn van de notaris (of een van diens medewerkers) en toont daarbij uw legitimatiebewijs. De notaris legaliseert vervolgens uw handtekening door te verklaren dat u uw handtekening in bijzijn van de notaris of medewerker heeft gezet. Een legalisatie duurt gemiddeld vijftien minuten.

Welke notaris

Iedere notaris in Nederland is bevoegd om uw handtekening te legaliseren. Hiervoor worden doorgaans ook kosten in rekening gebracht. KAeP NOTARIS brengt uitsluitend kosten in rekening voor het legaliseren van handtekeningen op documenten die niet door ons kantoor zijn opgesteld. Indien u ervoor kiest de legalisatie door KAeP NOTARIS te laten verzorgen, vragen wij u contact met ons op te nemen voor het maken van een afspraak.